Het programma

Na uw inschrijving neemt ZelfOpwekken contact met u op. Elke deelnemer ontvangt kosteloos een schouw van de woning. Daarop volgt een uitgewerkt voorstel met het aantal panelen, een legplan voor uw dak en een maatwerkberekening voor de vakantiewoning. Op basis van de opbrengst- en kostenberekening die in uw maatwerkofferte is gespecificeerd, beslist u of u akkoord gaat of niet.

 

Bij Droomparken kunt u voortaan stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet van deelnemende Droomparken. Als maximum voor teruglevering geldt het eigen jaarlijkse stroomverbruik. Dit is in lijn met de landelijke salderingsregeling. Zo kunt u uw stroomkosten tot €0 reduceren en betalen uw zonnepanelen zichzelf op den duur terug. Uw elektrameter moet wel geschikt zijn voor het registreren van de teruglevering aan het net. Droomparken zal daarom een controle doen en waar nodig zorgen voor het plaatsen van een geschikte / nieuwe elektrameter. De meter is een MID-Class-C gekeurde meter.

 

Nadat u zonnepanelen heeft laten aanbrengen, brengt Droomparken u voortaan een jaarlijks vast bedrag van €90,- in rekening. Deze vergoeding is voor het gebruik van het elektriciteitsnet op het park en is inclusief alle “slimme meter” hardware en de werkzaamheden. Verder heeft u geen kosten, maar u heeft wel een toestemmingsverklaring van de parkmanager nodig.

Via uw meter wordt bijgehouden hoeveel stroom u afneemt én teruglevert aan het elektriciteitsnet van Droomparken. Indien nodig moet hiervoor in uw woning een nieuwe meter worden geplaatst, die de teruggeleverde stroom aan het elektriciteitsnet registreert. De plaatsing en eventuele kosten hiervan wordt door Droomparken afgestemd met de deelnemers die zonnepanelen plaatsen.

In uw maatwerkofferte rekenen wij het vermogen van het systeem uit. Dit is het aantal zonnepanelen x het Wp vermogen per zonnepaneel. Daarnaast rekenen wij individueel de verwachte kWh-productie per jaar uit voor uw locatie en situatie. Door de verwachte kWh-productie x het bij Droomparken geldende tarief te nemen, kunnen we tevens een indicatie berekenen van uw jaarlijkse besparing.


Bij de installatie plaatsen wij ook een bruto kWh-productiemeter voor u. Hierop wordt uw daadwerkelijke kWh-productie voor u geregistreerd. U meet de kWh-opbrengst van het systeem onafhankelijk van het type omvormer of de omvormer-producent. Uw bruto kWh-productiemeter koppelen wij via een communicatiemodule met uw internetrouter. Na de oplevering van de installatie kunt u online volgen hoeveel kWh stroom uw systeem dagelijks produceert. Voorwaarde voor de online monitoring is een werkende internetverbinding in uw vakantiewoning. U kunt de kWh-opbrengst ook aflezen van het display van de bruto productie meter of via het display van de omvormer.

U kunt uw energiekosten verlagen met zonnepanelen en u reduceert uw CO2-uitstoot. Na uw inschrijving wordt door ons eerst gekeken of de woning geschikt is en zo ja, voor hoeveel zonnepanelen. Wij bieden u een volledig zonnepanelenpakket met hoogwaardige producten, online kWh-monitoring en goede productgaranties. In ons aanbod rekenen we voor u uit hoeveel u jaarlijks kunt besparen op uw energiekosten.

De aftrap van het zonnepanelenprogramma 2020 vindt plaats in het voorjaar van 2020. Droompark Spaarnwoude en Droompark Buitenhuizen zijn als eerste aan de beurt. Nadat de deelnemende vakantiewoningen zijn geschouwd en de deelnemers van die parken hun maatwerkofferte hebben ontvangen, starten we met de overige parken. Wij rollen per regio het zonnepanelenprogramma uit naar de andere Droomparken. 

Voor elk Droompark geldt een vaste inschrijfperiode, een schouwperiode en een installatieperiode. Hierover krijgt u bericht via Topdesk. Na het bericht kunt u zich eenvoudig inschrijven op deze website (klik op "INSCHRIJVEN" in het menu).

ZelfOpwekken neemt vervolgens contact met u op. Na de schouw van uw vakantiewoning ontvangt u per e-mail een uitgewerkt aanbod. Hierin staat een legplan voor uw woning, een opbrengstberekening en worden alle producten gespecificeerd. Als u specifieke vragen heeft kunt u onze helpdesk mailen of bellen.

Als u tevreden bent met het voorstel geeft u online akkoord. Daarna nemen we contact met u om de installatiewerkzaamheden te plannen. Voor de installatiewerkzaamheden is het belangrijk dat u de installateurs toegang verleent tot de woning om het systeem aan te sluiten. U dient op de installatiedag aanwezig te zijn zodat we het systeem werkend aan u kunnen opleveren. 

Niet elke vakantiewoning is helaas geschikt voor zonnepanelen. Dit kan komen door een verkeerde ligging, de dakconstructie, te veel schaduw door bomen of te veel obstakels. Indien uw vakantiewoning niet geschikt is voor zonnepanelen, hoort u dat van ZelfOpwekken na uw inschrijving.


We starten in maart 2020 het zonnepanelen-programma in Droompark Spaarnwoude en Droompark Buitenhuizen. Heeft u een vakantiewoning in een ander Droompark? Geen probleem. Later dit jaar komen ook de andere Droomparken aan de beurt!

Als voorkeursleverancier organiseert ZelfOpwekken het zonnepanelenprogramma in 2020. Wij bieden het programma landelijk aan. ZelfOpwekken garandeert een uniforme uitstraling, de veiligheid en de kwaliteit van elk systeem. Wij bieden u producten van gerenommeerde producenten met goede productgaranties en uitstekende voorwaarden. Wij houden uiteraard rekening met de esthetische wensen van Droomparken en de uitdagingen die bij de vakantiewoningen en de daken horen. Wij hebben voor elk type woning een passende technische oplossing bedacht en gebruiken montagematerialen, die zijn afgestemd op de wensen van Droomparken. Zowel binnen in de woning als buiten op het dak zorgen we voor een uniforme kwaliteit en afwerking. De organisatie achter Zelfopwekken heeft reeds 50 recreatiewoningen van Droomparken naar tevredenheid voorzien van zonnestroom-installaties.  


Onze gecertificeerde installateurs rusten elk systeem bij Droomparken uit met een bruto kWh-productiemeter. Daarmee kunt u de prestaties van uw systeem onafhankelijk van de omvormer producent monitoren. Wij leveren u ook actieve monitoring van uw zonnepanelen en bieden u service bij storingen. U krijgt als klant ook toegang tot het online monitoring portaal. Zo kunt u altijd en overal zien hoeveel kWh stroom uw systeem opwekt. 

 

Voor vragen over uw maatwerkofferte of de installatie staat onze helpdesk klaar om vragen te beantwoorden. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09:30-12:30 en van 13:30-17.00 via  droomparken@zelfopwekken.nl  of via 085-222 6171. Na opleveren van de installatie zijn wij tevens uw vaste aanspreekpunt voor vragen over monitoring, service en onderhoud.

Ja, maar Droomparken raadt dit af. Elk systeem moeten namelijk aan strikte eisen en veiligheidsvoorschriften voldoen alvorens u het kunt plaatsen. Voor het programma hebben wij alle eisen en wensen verwerkt en de oplossingen gestandaardiseerd. Belangrijke technische eis is bijvoorbeeld een check van de dakbedekking en de dakconstructie. Elk systeem moet daarnaast ook worden uitgerust met een MID-gecertificeerde bruto kWh-productiemeter en een communicatiemodule. ZelfOpwekken biedt u krachtige, geheel zwarte (uniforme) zonnepanelen en standaard bieden wij u een pakket aan met micro-omvormers. Daarnaast zorgen we voor een nette afwerking van elk systeem - zowel binnen de vakantiewoning als buiten op het dak.

Na de schouw kan er meerwerk in de offerte worden benoemd. Of en welk type meerwerk nodig is, specificeren we vooraf aan u. Voorbeeld: Indien uw dakrand hoger is dan 6 meter, zal er een ladderlift moeten worden gehuurd voor veilig verticaal transport. Bij een platdak moet er vaak eerst een dak-doorvoer voor de kabel naar de groepenkast worden gemaakt. Hier zijn meerwerkkosten voor een dakdekker aan verbonden. Dit dient altijd vooraf te gebeuren voordat de installatie plaatsvindt.


Indien er geen directe dakdoorvoer naar de groepenkast ruimte mogelijk / beschikbaar is, wordt de beste route gekozen. De kabel die naar de groepenkast gaat, kan dan buitenom worden geïnstalleerd met een PVC buis. Dit duurt iets langer en daarom geldt er een kleine meerprijs. 

Voor vragen over uw offerte of het bespreken van uw installatie kunnen deelnemers terecht bij de ZelfOpwekken helpdesk. Wij zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09:00-12:30 en van 13:30-17:00.  Ons e-mailadres is droomparken@sunergetic.nl en ons telefoonnummer is 085-222 6171. 

Het aanbod dat we u doen is een compleet systeem en installatie: alle producten, werkzaamheden en het koppelen van de online monitoring. In de meeste voorstellen wordt een compleet systeem u turn-key aangeboden. 

Als het dakvlak schaduw heeft en/of uw groepenkast zit in een kledingkast op de slaapkamer, zullen wij u een systeem met micro-omvormers aanraden. Er geldt een vaste meerprijs per micro-omvormer. 

Uiteraard kunnen systemen ook met string-omvormers worden geleverd. Dit is echter alleen mogelijk als de groepenkast zich in een eigen, goed-geventileerde ruimte bevindt. 

Als uw router niet in dezelfde ruimte als de groepenkast zit, maar bijvoorbeeld in de woonkamer, zullen wij u een Powerline Adapter aanbieden. 

Elke installatie wordt voorzien van een MID-gecertificeerde bruto-kWh productiemeter met een communicatiemodule. Dit is belangrijk voor correcte online kWh-monitoring.

Kortom: het aanbod bevat alle producten, diensten en werkzaamheden, die u nodig heeft om bij Droomparken veilig en duurzaam stroom op te wekken en stroom terug te leveren.

Let op! Indien uw huidige meter na installatie niet geschikt blijkt voor teruglever-registratie, zal de meter moeten worden aangepast of additioneel een meter worden geplaatst. Dit wordt na installatie met u afgestemd door Droomparken.


Zonnepanelen

Een zonnepaneel bestaat uit lichtgevoelige cellen die licht omzetten in stroom. De zonnepanelen zijn gekoppeld aan 1 of meerdere omvormers. De omvormer zorgt dat de gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen wordt omgevormd naar 230 volt wisselstroom (AC), die geschikt is voor het stroomnet en voor gebruik in uw woning. De omvormer wordt op een vrije groep aangesloten in de groepenkast.

 

Indien u overdag meer stroom opwekt dan u direct verbruikt, levert u stroom terug aan het elektriciteitsnet van Droomparken. Hiervoor geldt de salderingsregeling tot maximaal uw jaarlijkse verbruik.

Een omvormer is het apparaat tussen uw zonnepanelen en uw meterkast. Een zonnepaneel wekt gelijkstroom op. Ons stroomnet werkt met wisselstroom. Een omvormer zorgt ervoor, dat de gelijkstroom van uw zonnepanelen (DC) wordt omgezet naar wisselstroom voor gebruik in uw woning (AC). De omvormer werkt alleen overdag als de zonnepanelen genoeg stroom geven.


Bij micro-omvormers wordt er achter elk zonnepaneel een kleine omvormer geplaatst. Indien u een string-omvormer krijgt, hangen we deze meestal op in de technische of ketelruimte. De omvormer wordt aangesloten op een vrije groep in de groepenkast, dit is bij ons aanbod altijd inbegrepen. 

De omvormer van het zonnepanelensysteem wordt via een vrije groep verbonden met de "groepenkast" van uw woning en tegelijkertijd met het elektriciteitsnet van Droomparken. 


De groepenkast verdeelt alle opgewekte stroom automatisch. Een deel van de stroom gaat direct naar uw woning. De stroom die u niet direct consumeert en overblijft wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet van Droomparken. 

Bij uw groepenkast plaatsen wij aanvullend een kilowattuur-productiemeter (kWh). Deze meter is MID-gecertificeerd en registreert elke kWh die wordt opgewekt. De totale opbrengst wordt gemeten en de totale kWh-stand wordt via een LAN-module verstuurd naar het online portaal voor uw online monitoring. Na installatie ontvangt u van ons de inlog-gegevens. U kunt dan via de tablet, pc of smartphone altijd zien hoeveel uw systeem opwekt.

Wattpiek (Wp) geeft het vermogen aan van een zonnepaneel. Het Wp vermogen garandeert hoeveel stroom een zonnepaneel opwekt onder internationaal vastgestelde “ideale” licht-omstandigheden. Elke fabrikant stelt het zonnepaneel dus bloot aan een lichtbron en meet in de fabriek het vermogen. Dit vermogen wordt als Wp vermeld bij de zonnepanelen.

 

Het Wp wordt wereldwijd overal hetzelfde gemeten. Door te kijken naar de Wattpiek kunt u de opbrengst van de zonnepanelen onderling vergelijken. Het Wattpiek vermogen bepaalt dus uw kWh-opbrengst. Hoe meer Wp vermogen op uw dak ligt, hoe meer kWh u opwekt.

Om Wp om te rekenen naar kWh gebruikt u standaard een factor 90%. ZelfOpwekken.nl biedt sinds 20 april 2020 zonnepanelen van 340 Wp voor uw woning. Een optimale stroomopbrengst per zonnepaneel per jaar is: 340 x 0,9 (x 1000) = 306 kWh per zonnepaneel.

 

Daarnaast zijn er situatie specifieke factoren die de kWh-opbrengst factor kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan de ligging van de woning, de oriëntatie (Oost-Zuid-West) van de zonnepanelen en schaduwval door bomen en obstakels. Dit wordt individueel per vakantiewoning bekeken en in uw maatwerkofferte berekend.

Ja! Door zelf zonne-energie op te wekken helpt u mee om het klimaat te beschermen. Bij het opwekken van elektriciteit in een zonnepaneel, komen GEEN milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. Voor de productie van de panelen is wel energie nodig en daar komt CO2 bij vrij. Echter na 3 jaar elektriciteitsproductie heeft een zonnesysteem net zoveel energie bespaard, als er nodig was voor de productie van het hele systeem!

 

Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee; de rest van de 22 productieve jaren is elke opgewekte kWh daarom netto milieuwinst! Zonnepanelen voorzien op een duurzame manier in een deel van de stroombehoefte van uw huishouden. En bedenk ook het volgende: zonlicht is onuitputtelijk! Bron: milieu centraal.

Besparen

Wij rekenen voor uw systeem het verwachte-kWh per jaar uit. De berekening is nauwkeuring en wordt gedaan op basis van het systeemvermogen, de ligging, de dakoriëntatie en zonnestralingsfactor. Alles wordt voor u gespecificeerd in uw maatwerkofferte.

 

Een zonnepaneel heeft een bepaald Wattpiek vermogen, bijvoorbeeld 330Wp. Wanneer u 8 zonnepanelen op uw dak legt is het vermogen van dat gehele systeem 2.640 Wp. Met een oriëntatie op Zuid (factor 0,9 voor kWh's) brengt uw systeem 2.376 kWh per jaar op. Als rekenvoorbeeld nemen we in dit voorbeeld een stroomtarief van €0,21. 


De kWh’s stroom die u opwekt, hoeft u niet meer af te nemen bij Droomparken. Zo bespaart uw systeem in dit voorbeeld: 2.376 x €0,21 = €498,- in de eerste 12 maanden. Een zonnepanelensysteem gaat echter 25 jaar lang mee. Daarom is kwaliteit zo belangrijk. Q CELLS zonnepanelen hebben max. 0,54% lichtdegradatie per jaar. Voor uw opbrengstgarantie betekent dit concreet dat het systeem over 25 jaar nog steeds minimaal 85% van het originele vermogen bezit!

Opgewekte stroom die u niet direct opmaakt, levert u overdag terug aan het net. Bij Droomparken kunt u vanaf 2020 stroom terugleveren tegen hetzelfde tarief als u bij Droomparken betaalt voor het afnemen van stroom. Zo kunt u de kosten van uw stroomverbruik terugbrengen tot €0,-. De vergoedingsregeling geldt tot maximaal de hoogte van het uw jaarlijkse stroomverbruik. Wie meer stroom wil opwekken dan hij verbruikt, ontvangt voor die extra opgewekte stroom geen extra vergoeding. Dit is in lijn met de Nederlandse salderingsregeling. 

In Nederland mag u stroom terugleveren aan het net en de stroom weer uit het net halen als u het nodig hebt. Dat mag bij Droomparken nu ook! Bij Droomparken hebben we voor de eigenaren van zonnepanelen vanaf 2020 eenzelfde soort regeling. U gebruikt daarbij het net van Droomparken als een soort spaarpotje voor stroom. Salderen betekent dat u elke kWh stroom die u opwekt kunt wegstrepen tegen uw verbruik. Het principe van stroom terugleveren tegen een vergoeding (tot maximaal het eigen jaarlijkse verbruik), dat noemen we in Nederland salderen. Voor het gebruik en instandhouding van het elektriciteitsnetwerk zal Droomparken u een jaarlijks vastrecht-tarief in rekening brengen.

 

Wij plaatsen tijdens de installatie een bruto kWh-productiemeter in uw groepenkast. De productiemeter heeft een display en houdt precies bij hoeveel kWh stroom het systeem opwekt. Deze kWh-teller is MID-gecertificeerd en wettelijk geschikt voor gebruik als bruto productie meter.


De bruto kWh-productiemeter wordt via een LAN-module verbonden met uw router. Al deze materialen en werkzaamheden zitten standaard voor u bij het pakket van Droomparken inbegrepen.


Als u elders bent, kunt u de productie online monitoren. U ziet dan via de pc, smartphone of tablet hoeveel stroom uw installatie opwekt. Voorwaarde hiervoor is dat u werkend internet in uw vakantiewoning heeft met een vrije LAN-poort.

Wanneer u overdag meer stroom opwekt dan u verbruikt, dan levert u dit terug aan het elektriciteitsnetwerk van Droomparken en geldt de salderingsregeling.

 

U zult nooit precies 100% van uw energie zelf opwekken, maar altijd iets minder. Dit is voor u het voordeligst. Als u meer stroom opwekt dan u verbruikt, wordt u daar niet voor gecompenseerd. Wij houden bij het systeemontwerp rekening met uw jaarlijkse kWh-verbruik. U zult dus altijd een deel van uw stroom blijven afnemen.

 

Hoeveel u minder gaat betalen, berekenen we voor u. Dit hangt af van diverse factoren. Doe daarom ook mee en ontvang gratis een maatwerkofferte met een exacte berekening voor uw vakantiewoning!

 

Indien uw huidige meter na installatie niet geschikt blijkt voor registratie van de teruglevering, zal de meter moeten worden aangepast of additioneel een meter worden geplaatst door Droomparken. De meter wordt gebruikt als basis voor de verrekening van de opgewekte kWh's met de ingekochte kWh’s tot maximaal uw eigen jaarlijkse stroomverbruik. Dit noemen we salderen.

 

Heeft u een digitale meter of een slimme meter met 2 telwerken in uw vakantiewoning? Dan registreert die meter hoeveel u stroom u verbruikt én hoeveel stroom u teruglevert. 


Heeft een ferrarismeter met een draaischijf? Dan draait uw schijf overdag letterlijk terug. U saldeert dan automatisch. Belangrijk: na de installatie van de zonnepanelen moet worden gecontroleerd of het telwerk ook echt terugdraait. Indien dit niet het geval is, zal de meter moeten worden vervangen.

 

Maatwerkofferte

Uw dak wordt door ZelfOpwekken eerst op afstand en daarna ter plekke geschouwd. Uw dak wordt ingemeten en er wordt gekeken naar eventuele obstakels, zoals bomen, pijpjes en dakramen. Aan de hand van die gegevens wordt er bepaald hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen.

Als u meedoet ontvangt u nadat wij de woning hebben geschouwd een e-mail met een link naar uw maatwerkofferte. Deze zetten wij voor u klaar in ons online klantenportaal. U logt eenvoudig in op deze beveiligde omgeving. Hier kunt u uw maatwerkadvies rustig online bekijken en accepteren. Indien u specifieke vragen heeft of de offerte met ons wilt bespreken, kunt u contact opnemen met onze helpdesk. Zij staan voor u klaar en voorzien u van advies. Wanneer u de maatwerkofferte accepteert geeft u dit online aan. Daarna ontvangt u een van ons een e-mail ter bevestiging met daarin alle benodigde informatie over het vervolgproces.

U ontvangt tweemaal per jaar een factuur van Droomparken voor de verbruikte kWh's stroom. Op basis daarvan kunt u het jaarlijkse stroomverbruik van uw vakantiewoning bepalen. Geef bij uw inschrijving altijd het kWh-stroomverbruik van twaalf aaneensluitende maanden aan ons door. 

ZelfOpwekken wil uw jaarlijks stroomverbruik in kWh weten, zodat er een passend maatwerkadvies gemaakt kan worden. Wanneer u namelijk meer energie gaat opwekken dan dat u zelf verbruikt, kan dit minder voordelig uitpakken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom houden wij rekening met uw jaarlijkse stroomverbruik. Het kan dus zijn dat uw buren meer zonnepanelen krijgen dan uw overburen, omdat die minder gebruik maken van de recreatiewoning en daardoor een lager stroomverbruik hebben. Als u verwacht juist meer stroom te gaan gebruiken in de nabije toekomst, doordat u elektrisch gaat rijden, koken, of koelen/verwarmen, kunt u aanvullend de verwachte kWh-stijging opvragen bij de producent(en) en dit schriftelijk aan ons doorgeven.

 

Schrijf u in via het inschrijfformulier. U ontvangt daarna bericht of uw dak geschikt is. We schouwen per park alle typen woningen ter plaatse. Nadat we uw vakantiewoning hebben geschouwd, ontvangt u van ons een maatwerkofferte met daarin het uitgewerkte voorstel voor uw vakantiewoning. Op basis daarvan besluit u of u definitief akkoord gaat.    

BTW terugvragen

Ja. Wanneer u vanuit uw onderneming uw recreatiewoning verhuurt, beschikt u over een BTW-nummer. Geef bij uw online inschrijving duidelijk aan dat u de offerte voor de zonnepanelen op naam van uw onderneming wilt ontvangen. U schaft het systeem dus zakelijk aan en kunt op deze manier in principe de BTW op de eigen BTW-aangifte verrekenen. We adviseren u uiteraard om dit te overleggen met uw belastingadviseur.

De Belastingdienst verlangt normaliter dat de tenaamstelling van de energierekening dezelfde is als degene die de BTW terugvraagt. Dat is niet mogelijk binnen een vakantiepark van Droomparken. Wanneer u als eigenaar echter kunt aantonen dat de opgewekte en geleverde energie wordt verrekend, dan kan de BTW meestal wél teruggevraagd worden. Aangezien dit het geval is binnen ons Droomparken zonnepanelenprogramma, is er een goede kans dat de Belastingdienst het verzoek voor BTW-teruggave zal honoreren. 


Omdat u als particulier moet kunnen aantonen dat de opgewekte stroom verrekend wordt, installeren wij een kWh-teller in uw groepenkast. Deze kWh-teller is MID-gecertificeerd en wettelijk geschikt voor gebruik als bruto-productiemeter.

Let op! Daarnaast zal er door Droomparken een nieuwe meter voor uw object geplaatst worden die de daadwerkelijke teruggeleverde stroom zal meten. Deze meter zal als basis worden gebruikt voor de verrekening van de teruggeleverde kWh's met de ingekochte kWh's. 

De Belastingdienst kan de teruggave van BTW in individuele gevallen echter weigeren. Daarom kunnen wij vooraf helaas NIET garanderen dat de Belastingdienst de BTW-teruggave zal toestaan. 

De Belastingdienst kan ook aanvullende vragen stellen bij deze BTW-teruggave. Om de slagingskans zo groot mogelijk te laten zijn, werken we samen met De Centrale BTW Teruggave, de autoriteit in Nederland op dit gebied.